Ο Λάρκος Λάρκου μιλάει στο freshart24.gr!
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 13:27 Σχολιάστε πρώτοι! Λάρκος Λάρκου συνέντευξη Βασίλης Μιχαηλίδης Κυπρος συναυλία

fa24) Έχετε ένα πλούσιο βιογραφικό σπουδαίες συνεργασίες ,πολλές παραγωγές,μιλήστε μας για την εμπειρία σας αυτή.

Λ.Λ.) Είναι μια μοναχική πορεία, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, με πίστη και αφοσίωση στο μουσικό μου έργο και συνεχή δημιουργία, αλλά και ανάπλαση του ήδη υφιστάμενου. Πορεία χωρίς δημιουργία για μένα δεν έχει νόημα, αλλά με όλη την έννοια της λέξης «δημιουργία», εφόσον ελλοχεύουν παντού οι κίνδυνοι της υποκρισίας, κάτι που δεν με αφορά αλλά που με κάνει να κρατώ αποστάσεις.

fa24) Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στρόβολου θα πραγματοποιηθεί η συναύλια αφιέρωμα στον Βασίλη Μιχαηλίδη, για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του,πείτε μου δυο λόγιαγια όλο αυτό το όλο εγχείρημα;

Λ.Λ.) Εδώ και 14 χρόνια με σημάδεψε ο ποιητής αυτός. Μου μίλησε, μου μιλά και πιστεύω θα μου μιλά για πάντα. Είναι φίλος καλός και έχει δυνατή φωνή μέσα μου παρόλο που έρχεται από τον νόστο του παρελθόντος. Τον τιμώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου και με την ταπεινή μουσική μου αντιμετώπιση. Με τιμούν να παρουσιάζουν το έργο μου πρώτα απ΄’ όλα ο Μητροπολίτης Ταμασού και ορεινής κ. Ησαίας, ο Δήμαρχος Στροβόλου και όλοι αυτοί οι φίλοι ερμηνευτές που ανταποκρίθηκαν με πάθος στην πρόσκληση μου για συνάντηση επί σκηνής. Βέβαια η συναυλία δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα χωρίς την πίστη των χορηγών στο έργο τους οποίους και υπερευχαριστώ και από μέρους μου ως συνθέτης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για επίσημη τιμητική συναυλία για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη.
Τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και θα ερμηνεύσουν τις μελοποιήσεις μου οι: Βασίλης Λέκκας και Πέτρος Γαϊτάνος, μαζί με σπουδαίους κύπριους καλλιτέχνες, όπως ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ, ο Κυριάκος Μαππούρας, η ηθοποιός Έλλη Κυριακίδου, ο τουρκοκύπριος καθηγητής NiyaziKızılyürek και η τραγουδίστρια Atys που είναι η σύζυγός μου. Θα συνοδεύει η ορχήστρα Commandaria υπό την διεύθυνση του FrancisGuy, σολίστες μουσικοίκαι μια εκλεκτή τετρανδρία ψαλτών.
Θα παρουσιαστούν οι μελοποιήσεις μου στην πανελλήνια γλώσσα του ποιητή (καθαρεύουσα και δημοτική) και ως μουσικά δρώμενα τα ποιήματα που τον καταξίωσαν στην κυπριακή διάλεκτο, «Η ανεράδα», «Η χιώτισσα» και «Η 9η Ιουλίου του 1821».

larkos1

fa24) Πώς βλέπετε το τοπίο της σύγχρονης μουσικής σήμερα; Και ποιο πιστεύετε πως θα είναι το μέλλον της;

Λ.Λ.) Πολύ busy και πολλές φορές επιφανειακό. Δεν με απασχολεί όμως. Ότι περιέχει αλήθεια σε συνδυασμό με ικανότητες, γνώση και σεβασμό, πιστεύω ότι έχει και λόγο ύπαρξης, γι αυτό πάντα θα υπάρχουν μαργαριτάρια, έστω αφανέρωτα. Ας τα ανακαλύψει ο καθένας.

fa24) Ποιος είναι ο στόχος σας κάθε φορά που συνθέτετε ένα νέο έργο; Υπάρχει κάποιο στοιχείο που δεν λείπει ποτέ από τη μουσική σας;

Λ.Λ.) Προσωπικά ψάχνω το κοινό μου. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να το βρω και να με βρει. Τα έργα μου τα συνέθεσα ήδη. Τώρα τα επεξεργάζομαι και αποφεύγω να γράψω οτιδήποτε εκ νέου διότι με πληγώνει. Έχω πέραν των 600 τραγουδιών και 20 ωρών μουσικής θεάτρου. Με αυτά καταπιάνομαι δημιουργικά.

fa24) Ποιους συνθέτες θαυμάζετε περισσότερο και ποιες θεωρείτε ότι είναι οι επιρροές σας;

Λ.Λ.) Χατζιδάκις, Astor Piazzolla, Ιngor Stravinsky, George Crumb. Επιρροές έχω επίσης από την κοσμοθεωρία των MilesDavis, FedericoGarciaLorcaκαι ασφαλώς του Βασίλη Μιχαηλίδη.

fa24) Πιστεύετε πως η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο αριθμό εκκολαπτόμενων συνθετών; Υπάρχει δημιουργική παρουσία στο χώρο της σύνθεσης;

Λ.Λ.) Πιστεύω ότι οι οποιοιδήποτε δημιουργικοί άνθρωποι, είτε αποκαλούνται συνθέτες ή σκηνοθέτες ή ερμηνευτές είναι μετρημένοι στα λίγα δάκτυλά μας. Αυτό ίσως ακούγεται σκληρό,αλλά αποτελεί προσωπική μου πεποίθηση και κοσμοθεωρία. Άπειροι ασχολούνται αλλά ο Βασίλης Μιχαηλίδης, για παράδειγμα, είναι ένας- Γι αυτό ίσως πέθανε στο πτωχοκομείο και δεν του έγινε ένας τάφος να αναπαυθεί. Εδώ ανοίγονται μεγάλα θέματα που δεν θα ήθελα να εμβαθύνω τώρα!

8.Ας ολοκληρώσουμε με μία ευχή για το μέλλον!

Λ.Λ.) Ο άνθρωπος να καταφέρει να βρει διέξοδο, να βρει την ψυχή του και να σταθεί γερά, ψάχνοντας προς τα έσω, στη ρίζα και στην καρδιά του, όπως λέει και ο τιμώμενος ποιητής μας, ο Βασίλης Μιχαηλίδης

Official link:
https://www.facebook.com/larkos.larkou/ 

event:

https://www.facebook.com/events/421088328288986/?acontext=%7B%22ref%22%3A%223%22%2C%22ref_newsfeed_story_type%22%3A%22regular%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D 

Ετικέτες
Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.