Είδαμε την παράσταση «Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας»
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 14:28 Σχολιάστε πρώτοι! Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος Θέατρο Θεατρική Παράσταση review κριτική Κωνσταντίνος Δέδες Βίβιαν Κοντομάρη

Γράφει η Πόλλυ Μαρμαρινού

Το www.freshart24.gr βρέθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος όπου ο Κωνσταντίνος Δέδες παρουσίασε την παράσταση "Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας" με την Βίβιαν Κοντομαρή. Η Πόλλυ Μαρμαρινού γράφει για όσα είδε και έζησε με τη ματιά ενός απλού θεατή!

"ΟΙ περιπέτειες μιας λογίας ρεγγας"!Μια φρέσκια σκηνοθετική άποψη και ενα αστραφτερό κείμενο του 19 αιώνα είνα ικανά στα χέρια του Κωνσταντίνου Δέδε να πλάσουν μια θεατρική παράσταση αναδεικνύοντας το παλιό μας γλωσσικό ιδίωμα σε ενα ξεκαρδιστικό αφήγημα... μιας ρεγγας που ψαρεύτηκε στην Νορβηγία ... και ζει στην Ελλάδα του επτωχεύσαμεν... και συγκεκριμένα στον Πειραιά! Η Ρέγγα κρατάει ημερολογιο και ο λόγος της ποιητικός! Στον ρόλο της ρεγγας η Βίβιαν Κοντομάρη η οποία και έλαμψε ερμηνεύοντας με ταλέντο και πολύ χιούμορ έχοντας ώς υλικό μια γλώσσα που χάνεται! Η σκηνοθετική επιλογή με δεύτερη παρουσία της χορεύτριας και βιολονιστριας...Νεφέλης Μαρκάκη ηταν θετική έκπληξη απογειώνοντας την παράσταση! Καταπληκτική μουσικη, υπέροχα κοστούμια απο τον Κωνσταντίνο..KonDe....και την Joanna Misseli σε ενα φοβερό χώρο, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στον Πειραιά, στα πλαίσια του φεστιβάλ ΑΤΛΑΣ του δημοτικού θεατρου Πειραιά! Μία παράσταση η οποία ανάμεσα σε άλλα μας έδειξε και την ιστορία της Ελλάδος και συγκεκριμένα του Πειραιά όπου και ζούσε η αγαπητή μας Ρέγγα! Ένα έργο πολύ συγκινητικό για το οποίο αξίζει ένα μεγάλο μπραβο σε ολους!!!!

 

Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας

Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας στα πλαίσια του φεστιβάλ ΑΤΛΑΣ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσιάζεται στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Τετάρτη 27 & Πέμπτη 28 Ιουνίου στις 20.00
Ο κωμικός μονόλογος Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας του Κωνσταντίνου Δέδε, με αφορμή ένα μικρό χιουμοριστικό άρθρο του 19ου αιώνα στην καθαρεύουσα, εξελίσσεται και αναπτύσσεται μέχρι τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ιστορίας.

Μια δράση – δήλωση για τη γλώσσα μας που όλο και φθίνει, για την προσφυγιά και για τις αλλαγές που συντελούνται στο μέσα των ανθρώπων σε περίοδο κρίσης! Ένα ταξίδι - παραμύθι που φωτίζει την ιστορία του Πειραιά, ταξιδεύοντας τον θεατή του... Μια δράση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, έναν χώρο που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία της Ελλάδας και σχετίζεται με τη θάλασσα και την εμπορική δραστηριότητα.

oiperipetiesmiaslogiasreggas2

Μια ρέγγα...
η αιχμαλωσία της «Ως τυφλαί επέσαμεν εις τα δίκτυα των Νορβηγών αλιέων, τρισχίλιαι εν όλω ρέγγαι, πλέουσαι την Βαλτικήν κατά πολυαρίθμους αγέλας και συνελήφθημεν αι μωραί...»
το ταξίδι από τη Νορβηγία «Ο περιορισμός, εις ον με είχον υποβάλει, ήτο αφόρητος. Η φυλακή, εν η κατεδικάσθην να μένω, δεν ήτο την φοράν ταύτην ο ευρύς και βαθύς κόφινος του Νορβηγού αλιέως, αλλά βαρέλιον στενόν, εντός του οποίου και η ελάχιστη κίνησις απέβαινεν αδύνατος» η άφιξή της στο λιμάνι του Πειραιά στα τέλη του 19ου αιώνα «Εις την Ελλάδαν, εδώ ας φαγωθώ, αφ’ ου δεν ήτο τυχερόν να ζήσω. Εις την χώραν του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Εις την χώραν που χρόνια τώρα ψάχνει «Τις πταίει»... Εις την Ελλάδα αδελφές μου, εις την Ελλάδα»!
Το τέλος...

oiperipetiesmiaslogiasreggas1

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Στο ρόλο της ρέγγας η Βίβιαν Κοντομάρη
Μουσική ερμηνεία: Νεφέλη Μαρκάκη
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Δέδες
Χορογραφία – Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Γεωργαλά
Δραματουργική επιμέλεια: Χαρά Λιανού
Βοηθός σκηνοθέτη: Σεβασμία Κοντοσάκου
Κοστούμια: KOnDe - Joanna Misseli
Δερμάτινα αξεσουάρ: Aumorfia | Θεανώ Ποταμιάνου
Μακιγιάζ-Κομμώσεις: Dazzlin’Gal
Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δέδες
Φωτογραφίες: Γεωργία Θεοδώρου
Video: Πάνος Στεργίου
Μοντάζ: Ιάκωβος Αβδούλος
Κατασκευή κοστουμιών: Γεωργία Ταφλαμπά | Εριφύλλη Κέντερα

 

Ετικέτες
Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.