Η Στέλλα Κρούσκα μας μιλάει για το «Nordost » που ανεβαίνει φέτος στο Studio Μαυρομιχάλη!
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 11:46 Σχολιάστε πρώτοι! #ΣτέλλαΚρούσκα #Nordost #StudioΜαυρομιχάλη #θέατρο #θεατρικέςπαραστάσεις2018 #συνέντευξη

1. Είστε ιδρυτικό μέλος του studio Μαυρομιχάλη που φέτος κλείνει 10 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στο θεατρικό χώρο. Μιλήστε μας λίγο για τους στόχους του θεάτρου και για την 10χρονη πορεία του.

Σ.Κ. To studio Μαυρομιχάλη είναι ένα μικρό θέατρο, που μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούμε μια πιο προσωπική σχέση με τους θεατές.
Θέλουμε η παράσταση που παρακολουθεί ο θεατής να είναι μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία και αυτό δεν έχει να κάνει με την πολυτέλεια του φουαγιέ, ούτε το βελούδο των καθισμάτων αλλά με το να είμαστε δίπλα στον θεατή είτε στην αρχή της παράστασης είτε μετά, με εκδηλώσεις που δίνουν την δυνατότητα επικοινωνίας.
Έτσι μπορούμε, όχι απλώς ν΄ακούμε την κριτική των θεατών, αλλά να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους.
Και φυσικά οι επιλογές των έργων και το είδος του ανεβάσματος γίνονται λαμβάνοντας υπ΄υπόψιν αυτή την εμπειρία. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι μας λέει κάποιος «αχ θέλω να δω μια κωμωδία» και εμείς ανεβάζουμε μια κωμωδία. Εννοώ ότι μας ενδιαφέρει ν΄ακούσουμε αυτά που τους απασχολούν.

2. Σκηνοθετείτε το πολυαναμενόμενο έργο του Τόρστεν Μπουχστάινερ «Nordost». Μιλήστε μας για το έργο.

Σ.Κ. Το έργο αναφέρεται σ΄ ένα πραγματικό γεγονός. Το 2002, 42 Τσετσένοι εισέβαλαν σ΄ ένα θέατρο στην Μόσχα και κράτησαν ομήρους 850. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έριξαν αέριο κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν 170 άνθρωποι.
Η ιστορία μας παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια τριών γυναικών: μιας Τσετσένας μουσουλμάνας, μιας Ρωσίδας θεατή και μιας Λετονής γιατρού. Βλέπουμε πώς βίωσε το γεγονός η κάθε μια από τη δική της πλευρά.

3. Πόσο δύσκολο είναι το ανέβασμα μιας τέτοιας παράστασης και πόσο η συναισθηματική φόρτηση του γεγονότος μπορεί να κρατηθεί μακριά από την παράσταση;

Σ.Κ. Σ΄ αυτό νομίζω ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο συγγραφέας του έργου. Ο Μπουχστάινερ καταφέρνει να μας δώσει την ιστορία μ΄ έναν εξαιρετικό τρόπο. Έχει βασιστεί σε πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων και έχει μελετήσει πολύ τα όσα συνέβησαν. Έτσι, έχουμε μια προσέγγιση αυτής της τραγωδίας πολύ βαθιά και ανθρώπινη.

4. Τι άλλαξε από τις 23 Οκτωβρίου του 2002 και μετά;

Σ.Κ. Δυστυχώς τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Τότε έγινε ένα χτύπημα από συγκεκριμένους ανθρώπους, σε συγκεκριμένους στόχους και με συγκεκριμένα ζητούμενα (όχι, δεν επικροτώ αυτά τα χτυπήματα). Τώρα ακούς ότι κάποιος πήρε ένα φορτηγό, το έριξε σε μια στάση λεωφορείου, σκότωσε τόσους ανθρώπους και προσπαθείς να καταλάβεις γιατί. Και δεν παίρνει κανένας την ευθύνη.

5. Γιατί μόνο γυναίκες;

Σ.Κ. Οι γυναίκες σ΄ αυτήν την τραγωδία δεν πήραν οι ίδιες τις αποφάσεις, ούτε για το χτύπημα, ούτε για την αντιμετώπισή του. Όμως, ήταν αυτές που το βίωσαν πολύ πιο άγρια και βίαια από τους άντρες και τελικά αυτές που πήραν στα δύσκολα κρίσιμες αποφάσεις. Σίγουρα αυτές ανέλαβαν τις ευθύνες τους.

6. Φεύγοντας ο θεατής από την παράσταση τι θα θέλατε να έχει αποκομίσει;

Σ.Κ. Ελπίζω να φωτιστούν οι διαφορετικές οπτικές και όπως λέει ο συγγραφέας να σκεφτεί ο καθένας μας τι θα έκανε στη θέση κάθε μιας από τις γυναίκες του έργου.

nordost

«Nordost»
του Τόρστεν Μπουχστάινερ

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζει κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00, το έργο «Nordost» του Τόρστεν Μπουχστάινερ, σε σκηνοθεσία Στέλλα Κρούσκα.

Το έργο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Στις 23 Οκτωβρίου 2002, 42 Τσετσένοι εισέβαλαν στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα. Διέκοψαν την παράσταση του μιούζικαλ «Νορντόστ» και κράτησαν ως ομήρους 850 άτομα. Το αίτημα τους ήταν να αποχωρήσουν τα ρώσικα στρατεύματα από την Τσετσενία.
Χωρίς να καταβάλει καμία σοβαρή προσπάθεια να δώσει αναίμακτο τέλος στο δράμα των ομήρων, η ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα εισέβαλε στο θέατρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, λένε οι μυστικές υπηρεσίες. Ήταν μια αιματοχυσία, λένε οι σχολιαστές.
Η ομηρία κράτησε 57 ώρες και στοίχισε τη ζωή σε 170 ανθρώπους.
Σε μια επίσημη ομιλία στη τηλεόραση ο πρόεδρος Πούτιν είπε: «Αποδείξαμε πως κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να γονατίσει». Ζήτησε συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων με τα λόγια: «Δεν μπορέσαμε να τους σώσουμε όλους – παρακαλώ συγχωρήστε μας.» Την επόμενη Δευτέρα την ανακήρυξε ως Ημέρα Εθνικού Πένθους.
Για κάθε νεκρό όμηρο η κυβέρνηση πλήρωσε το ποσό των 3150 ευρώ. Οι επιζήσαντες πήραν τα μισά. Από 76 μηνύσεις για ψυχική οδύνη, τις 65 τις απέρριψε ένα δικαστήριο της Μόσχας. Έντεκα περιπτώσεις κέρδισαν αποζημιώσεις ανάμεσα σε 80 και 2150 Ευρώ.
24 προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Από επίσημη πλευρά η Ομηρία στη Μόσχα συγκρίνεται με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση της 11ης Σεπτεμβρίου, θεωρείται αντιπατριωτικό να κάνει κανείς σκέψεις για τα αίτια της τρομοκρατίας ή για αναίμακτες λύσεις.

Στη παράσταση στο studio Μαυρομιχάλη, 9 γυναίκες με όχημα το έργο του Μπουχστάινερ και αληθινές μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν από μέσα τα γεγονότα, μας δίνουν το ιστορικό της τραγωδίας που συγκλόνισε ολόκληρο το κόσμο και που σήμερα 16 χρόνια μετά, οι κάθε είδους παραλλαγές της, αποτελούν τον καθημερινό εφιάλτη της «πολιτισμένης Δύσης».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση : Γιώργος Δεπάστας
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία – Σκηνογραφική επιμέλεια : Στέλλα Κρούσκα
Κοστούμια : Μαρία Μπενάκη
Φωτισμοί : Στέφανος Κοπανάκης
Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Δημητρούδης
Μουσική επιμέλεια : Αναστασία Φλεμοτόμου
Βίντεο – Φωτογραφίες : Αντώνης Χρήστου

Παίζουν : Κατερίνα Αγγελίτσα, Μαριέλα Δουμπού, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Ιωάννα Κεραυνού, Κατερίνα Λούβαρη – Φασόη, Μαρία Μπενάκη, Σοφία Παπαδοπούλου, Έφη Ρευματά, Αναστασία Φλεμοτόμου

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Από 6 Οκτωβρίου 2018
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό : 12 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών, Άνεργοι: 10 ευρώ
Ατέλειες : 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων
https://www.viva.gr/tickets/theatre/studio-mavromichali/nordost-tou-torsten-mpouxstainer/ 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ετικέτες
Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.