Η Σπυριδούλα Μπιρμπίλη μιλάει στο freshart24.gr για το νέο της βιβλίο!
Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019 22:07 Σχολιάστε πρώτοι! Σπυριδουλα Μπιρμπίλη συνέντευξη Βιβλια παιδικά Ο Άνιχος εκδόσεις Διάπλαση

1. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή παιδικών βιβλίων.

Δεν είναι μια απόφαση που πήρα συνειδητά. Μάλλον ήρθε και “με βρήκε” θα έλεγα. Ιστορίες έφτιαχνα πάντα. Όταν ήμουν μικρή για να παίζω, στη συνέχεια στη δουλειά μου (εργάζομαι ως εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής σε δημοτικά) για να παίζουμε με τα παιδιά και αργότερα έφτιαχνα ιστορίες για να λέω στα παιδιά μου. Αν έβαζα ένα χρονικό σημείο- ορόσημο ως συνειδητή απόφαση συγγραφής θα έλεγα ότι εφαλτήριο ήταν ένα σεμινάριο με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη. Γνωρίζοντας τα παραμύθια και τον συμβολισμό τους μού γεννήθηκε η ανάγκη να γράψω κάτι που θα διαβαστεί.

2. Τα παιδιά είναι δύσκολο αναγνωστικό κοινό;

Τα παιδιά είναι αρχικά το καλύτερο αναγνωστικό κοινό! Ειδικά τα μικρότερα. Το παραμύθι, οι ιστορίες, το διάβασμα είναι μέσα στην καθημερινότητά τους. Πόσοι ενήλικες διαβάζουν κάθε βράδυ κάτι; Στα παιδιά το ποσοστό αυτό φτάνει ίσως και το 100%. Αυτό σημαίνει ότι ακούνε πολλά κι έτσι το κριτήριό τους ως αναγνώστες αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό. Μπορεί να λέμε εμείς οι μεγαλύτεροι ότι τα παιδιά παρασύρονται από διαφημίσεις, δε διαβάζουν, και άλλα τέτοια, αλλά η δική μου γνώμη είναι ότι τα παιδιά αναγνωρίζουν το καλό βιβλίο, το ζητούν και αν δεν τους αρέσει κάτι το εκφράζουν με την αφοπλιστική ειλικρίνεια της ηλικίας τους. Εμπιστεύομαι πολύ την κρίση των παιδιών και οι πρώτοι ακροατές των ιστοριών μου είναι πάντοτε παιδιά.

3. Οι γονείς τι πρέπει να προσέχουν στην επιλογή ενός παιδικού βιβλίου;

Θεωρώ ότι οι γονείς οφείλουν να προσέχουν στην επιλογή πολλών πραγμάτων ειδικά αν τα παιδιά τους είναι μικρά. Επιλογή ταινιών, παιχνιδιών, παραστάσεων και βιβλίων. Σίγουρα τα παιδιά τους θα έρθουν και σε επαφή και με βιβλία λιγότερο καλά αλλά οι γονείς οφείλουν να φέρουν το παιδί σε επαφή με καλά βιβλία που θα μιλούν για ανθρωπιστικές αξίες όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη, η αποδοχή και η δικαιοσύνη. Πολύ σημαντική επίσης σε αυτήν την ηλικία είναι η εικονογράφηση και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εικονογράφο μου Ναταλία Καπατσούλια που μετατρέπει τις λέξεις μου σε εικόνες.

4. Μιλήστε μας για το βιβλίο σας « Ο Άνιχνος».

«Ο Άνιχνος» είναι ένα παραμύθι. Δίνω πολύ μεγάλη σημασία στην φαντασία και μου αρέσει να βλέπουν τα παιδιά τη ζωή μέσα από το πρίσμα της φαντασίας. Όταν ασχολήθηκα με τα παραμύθια και τον συμβολισμό τους διαπίστωσα ότι τα παραμύθια πάντα μας μιλάνε για την διαδρομή μας προς την ενηλικίωση και την ανεξαρτησία. «Ο Άνιχνος» είναι κι αυτό ένα παραμύθι που μιλά για το ταξίδι της ενηλικίωσης και πως βρίσκουμε τα δικά μας ίχνη στο δρόμο που εμείς οι ίδιοι χαράζουμε. Μέσα από μια συμβολική ιστορία βλέπουμε τον Άνιχνο, ένα παιδί χωρίς ίχνη, να αναζητά το δρόμο του και στο ταξίδι του να συναντά διάφορους φίλους και συνοδοιπόρους. Με εφόδιο τις φιλίες του και όσα του έμαθαν, τις εμπειρίες του και τα όσα έζησε βρίσκει το νόημα της δικής του ζωής. Στο τέλος ο Άνιχνος ανακαλύπτει τον «θησαυρό» του στα παραμύθια.

5. Γιορτάζουμε στις 2 Απριλίου την ημέρα του παιδικού Βιβλίου .Τι συμβολίζει αυτή η μέρα;

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Είναι η ημερομηνια γέννησης ενός μεγάλου παραμυθά, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το νόημα αυτής της μέρας βρίσκεται για μένα στα λόγια της Marwa Al Aqroubi από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «Μιλάμε πολλές γλώσσες κι έχουμε ρίζες διαφορετικές. Μοιραζόμαστε όμως τις ίδιες ιστορίες». Τα βιβλία και ιδιαίτερα τα παραμύθια είναι η απόδειξη ότι «όλοι οι πολιτισμοί ενώνονται σε μια ιστορία». Διαβάζοντας βιβλία εστιάζουμε στις ομοιότητές μας κι ανοίγουν οι ορίζοντές μας. Είναι σα να κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο καθισμένοι στον καναπέ του σπιτιού μας. Ειδικά με τα παιδικά βιβλία συμβαίνει κάτι ακόμα πιο μαγικό. Ξαπλωμένα στο παιδικό κρεβατάκι τα παιδιά έχουν την απίστευτη τύχη να ταξιδέψουν στον κόσμο της φαντασίας. Να γνωρίζουν δράκους και πριγκίπισσες, να νικήσουν το κακό και να φυτευτεί έτσι στο μυαλό τους και στην καρδιά τους ο σπόρος του καλύτερου κόσμου (του φανταστικού κόσμου) που θέλουν να δημιουργήσουν. Κι αφού το μέλλον ανήκει στα παιδιά είναι υψίστης σημασίας να μπορούν μέσα από το βιβλίο να φανταστούν το καλύτερο ώστε να παλέψουν να το πραγματοποιήσουν αργότερα.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Οι Εκδόσεις Διάπλαση εμπλουτίζουν με τρία νέα βιβλία την αγαπημένη σειρά των μικρών μας φίλων «ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΙ ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ», στην οποία έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα πάνω από 25 τίτλοι.
Ο Άνιχνος της Σπυριδούλας Μπιρπίλη, το παιδί που δεν αφήνει ίχνη στην άμμο της ερήμου, αποφασίζει μεγαλώνοντας να ακολουθήσει τον πρώτο περαστικό από το χωριό του για να ανακαλύψει τον δικό του θησαυρό.
Στις Αλλαγές της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη, ο Πέτρος δυσανασχετεί όταν δεν παίρνει καινούργιο βιβλίο ιστορίας και αναγκάζεται να διαβάζει από ένα... μεταχειρισμένο, που πριν μάλιστα το είχε ένα κορίτσι! Μήπως όμως τελικά αλλάξει γνώμη;
Τέλος, η Αργυρώ Μουντάκη συμβουλεύει: Πες το μόνο στη μαμά!, σ’ ένα βιβλίο για το ξεπέρασμα των δυσκολιών, για κορίτσια και αγόρια, με πολλή αγωνία, περιπέτεια, φαντασία αλλά και ποδόσφαιρο. Ναι, και ποδόσφαιρο!

Σπυριδούλα Μπιρπίλη
«Ο Άνιχνος»
Ο άνθρωπος χωρίς ίχνη

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια έρημο γεννιέται και μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς ίχνη! Μα, αν δεν αφήνεις ίχνη στην έρημο, είναι εύκολο να χαθείς. Όταν ο Άνιχνος τελειώνει το σχολείο, αποφασίζει ν’ ακολουθήσει τον πρώτο περαστικό, μήπως κι έτσι βρει τον δρόμο του.
Ποιος είναι όμως ο παράξενος ταξιδιώτης και πού πηγαίνει; Ποια είναι η ιστορία του ελέφαντα με τα αθλητικά παπούτσια και το φτερό στρουθοκαμήλου στο κεφάλι; Ο Άνιχνος αναζητά τον δρόμο του παρά τις δυσκολίες. Τελικά θα βρει τον δικό του θησαυρό μέσα στα παραμύθια;
Ένα παραμύθι για το ταξίδι προς την ενηλικίωση και τα ίχνη που διαλέγει ο καθένας μας για οδηγό του.

ISBN 978-960-567-174-7
Τιμή: 6,50 €

Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη
«Αλλαγές»

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

Κάθε καινούργια αλλαγή φέρνει και μια μικρή ανατροπή στη ζωή του Πέτρου, που αντιμετωπίζει τις αλλαγές με δυσπιστία και «κουμπώνεται» στον εαυτό του. Όμως η τελευταία αλλαγή τον παρασύρει πραγματικά σαν κύμα με το μυστήριό της. Έρχεται στα χέρια του ένα βιβλίο Ιστορίας γεμάτο σημειώσεις από την προηγούμενη κάτοχο, ένα κορίτσι!
Στην αρχή ο Πέτρος αντιδρά, σιγά-σιγά όμως συνειδητοποιεί ότι η περιέργειά του να γνωρίσει την Αναστασία είναι μεγαλύτερη. Έτσι, αποφασίζει να δράσει, γοητευμένος από αυτό το παιχνίδι της ζωής που ζωγραφίζει με ανεξίτηλα χρώματα το μέλλον του.

ISBN 978-960-567-172-3
Τιμή: 6,50 €

Αργυρώ Μουντάκη
«Πες το μόνο στη μαμά!»

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΛΕΛΑ ΣΤΡΟΥΤΣΗ

Πόσες φορές μέσα στην ψυχή ενός παιδιού κρύβονται μυστικά και αγωνίες που δεν τολμάει να ομολογήσει ούτε στο πιο κοντινό του πρόσωπο, τη μαμά του; Η Ελεάννα και ο Γιώργος συνεργάζονται για να βοηθήσουν τον φίλο τους τον Κωνσταντίνο να βγει από μια τέτοια δύσκολη κατάσταση. Και, φυσικά, μία είναι η προτροπή τους: να μιλήσει στη μαμά! Γιατί η μαμά πάντα ξέρει τη λύση, κι αν δεν την ξέρει, σίγουρα θα προσπαθήσει να τη βρει.
Η ιστορία του Κωνσταντίνου είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται με παραλλαγές συνεχώς γύρω μας και αφορά κάθε παιδί: το δικό σας, κάποιον φίλο του, συμμαθητή του, παρέα του στα παιχνίδια και στα σπορ.
Ένα βιβλίο για κορίτσια και αγόρια, με πολλή αγωνία, περιπέτεια, φαντασία αλλά και ποδόσφαιρο. Ναι, και ποδόσφαιρο!

ISBN 978-960-567-173-0
Τιμή: 6,50 €

Ετικέτες
Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.